Un nou succes al pugiliştilor moldoveni în ringul Universiadei din Cazani!
Vizualizări: 22370 12.07.2013  |   Noutăţi

 

Очередной успех Молдавских боксёров на ринге 27-й Универсиады в Казани!

 

Ca gen sportiv, boxul a debutat anul acesta în programul Universiadelor. E de menţionat, că debutul a fost unul reuşit pentru pugiliştii moldoveni!

La competiţie au participat boxeri cu renume, laureaţi şi participanţi la Jocurile Olimpice, campioni şi medaliaţi ai campionatelor Mondiale, din Europa, Asia şi Africa din 35 de ţări. Pentru Moldova au evoluat 8 pugilişti, şi chiar dacă nu toţi au revenit acasă cu medalii, fiecare dintre ei a luptat din răsputeri în ring.


În categoria de greutate pînă la 52 kg Moldova a fost reprezentată de dublul medaliat al campionatelor Europei A.Rîşcan din Tiraspol. În prima luptă el l-a învins lejer pe italianul Ricardo Dandrea, apoi – pe coreeanul Sangdon Şu. În semifinală pugilistul nostru a luptat cu campionul mondial, medaliatul de bronz al Jocurilor Olimpice din Londra, rusul Mişa Aloian. Lupta a fost aprigă şi înverşunată. Cu regret, Rîşcan a pierdut, dar a adus prima medalie de bronz în palmaresul selecţionatei Moldovei.


Pentru boxerii moldoveni, tragerea la sorţi nu a fost una norocoasă. Maeştrii în sport Petru Apostol (60 kg.) şi Victor Carapcevschii (75kg), care în primele lupte au cedat la puncte în faţa ruşilor Adlan Abduraşidov - viitorul campion al Universiadei şi ex-campionul Europei Artiom Cebotariov.


Calea spre piedestalul de onoare pentru tînărul pugilist din Grimăîncăuţi Dumitru Galagoţ (64 kg) a fost anevoioasă. De curînd, la începutul lui iunie, el a obţinut argintul Campionatului Europei, la Minsk, susţinînd 4 lupte frumoase şi îndeplinind astfel normativul de Maestru în sport de classă internaţională din Republica Moldova. Fără o pauză de odihnă, s-a avîntat iar în luptă! Timp de 5 zile a susţinut 4 lupte grele, învingîndu-l pe tailandezul Cealern Misani, chirghizul Nurlan Cabaev şi mongolul Ebczorig Zorigbatar, premiantul campionatelor Asiei, participant la Jocurile Olimpice de la Londra. În lupta pentru finală, însă, prin decizia divizată a arbitrilor (1-2), a cedat în faţa armeanului Artur Chiradjan.


Reuşit a luptat cu pugilistul puternic din Cazahstan Almat Serimov grimăncăuţeanul Victor Cotiujanschii (81 kg), învingînd prin decizia unanimă a arbitrilor. În următoarea luptă maestrul nostru în sport de clasă internaţională, medaliat al Campionatului Europei l-a înfruntat pe belarusul Alexandr Dauhaleavets, şi el ex-medaliat al Campionatului Europei, care a şi trecut în următoarea etapă a competiţiei.


Victorii sigure au obţinut în primele lupte boxerii din Grimăncăuţi, maestrul în sport de clasă internaţională olimpicul Vasile Belous (69 kg), care a luptat cu bulgarul Semion Gamov, şi promiţătorul supergreu, de curînd Maestru în sport al Republicii Moldova Alexei Zavatin, care a luptat cu puternicul azer Camran Mehdiev. Totuşi, ulterior Vasile a cedat în faţa olimpicului mongol Tuvşinbat Beambea, iar Alexei a pierdut la puncte în faţa campionului cazah Jan Cosobuţchii.


În categoria de greutate pînă la 91 kg tînărul maestru în sport din Chişinău Victor Ialîmov a cedat din prima luptă francezului Dilan Bregon.


Între echipe, selecţionata Moldovei deţine locul 7, devansînd selecţionatele puternice ale ţărilor europene Franţa, Italia, Bulgaria, etc.


Felicităm amatorii de box, pugiliştii şi antrenorii care i-au pregătit pentru competiţii - antrenorii emeriţi din Moldova P.Caduc, A.Dovgopol, M.Certîcovţev, Gh.Bugneac şi L.Tomşa!

 

Autor: A.Caigorodov,
referi al Jocurilor Olimpice din Beijing