Boxul modern

Lupta cu pumnii a făcut parte din programul Jocurilor Olimpice ale Greciei Antice din anul 688 î.e.n.până în a. 385 e.n. În decurs de 1072 de ani. Primul campion al acestor jocuri a fost Onomastus din Smirna, învingător al ultimilor 29 de Jocuri Olimpice a fost împăratul Armeniei Varazdat. Pe parcursul a 10 secole doar Tisanbros din Nikosa a devenit campionul a patru Olimpiade, iar Democrit din Magnezia a obţinut victoria la trei Olimpiade – aşa scrie enciclopedia «BOX».

 

Primul campion la box în epoca „pumnilor goi” când boxerul lupta fără mănuşi, a fost James Fitt (a. 1719 , Anglia).

Istoria mondială a boxului de amatori începe, oficial, la 1904. Anume atunci acesta a fost recunoscut pe plan global, şi pentru prima oară inclus în programul Olimpiadei

Primul campion olimpic la boxul de amatori a fost americanul G.Finnegon (greutatea cea mai mică). Un succes mare a obţinut pământeanul lui, Oliver Kirk, care a obţinut două medalii de aur la Jocurile Olimpice III, în categoria cea mai mică categorie de greutate, precum şi în cea semi-uşoară.

Dar cel mai mare succes pe ringul de amatori l-a obţinut cubanezul Teofilo Stivenson. El este triplu campion al Jocurilor Olimpice şi triplu campion al Campionatelor Mondiale.

Printre boxerii Rusiei cele mai bune rezultate le are moscovitul Boris Lagubin. La Jocuri Olimpice el a obţinut două medalii de aur şi una de bronz.

Campionatele Europei au loc din anul 1925. Primul campion al continentului a devenit G.Mac-Kenzi. Boxerii sovietici au ieşit pe ringul european în anul 1953. Prima medalie de aur a Campionatului European a câştigat-o Vladimir Enghibarean (Armenia).

Cele mai bune rezultate din istoria boxului sovietic (1926-1922 года) le-a obţinut pugilistul din Armenia Israel Acopcohean. El a învins sau a devenit laureat a 22 competiţii de vârf AIBA, EABA şi URSS; este campion mondial, dublu învingător al jocurilor bunăvoinţei, învingătorul Cupelor Păcii şi a URSS, triplu campion al Europei şi învingător a două Spartachiade a popoarelor URSS.

Între anii 1904 şi 1922 AIBA şi EABA au organizat 62 competiţii, 60 de turnee mari. Este vorba despre Jocurile Olompice, Campionatele Mondiale, cele ale Europei, URSS, luptele dintre boxerii URSS-USA şi altele.