Federația de Box din Moldova a premiat laureații anului 2023
Vizualizări: 2305 22.12.2023  |   Noutăţi

 

 

 

Federația de Box, în cadrul ședinței Prezidiului din 21 decembrie, a aprobat laureații anului 2023 la diferite categorii de vîrstă, acordînd pugiliștilor și antrenorilor acestora, premii bănești.

 

Președintele Federației de Box din Moldova, Vasile Chirtoca, a subliniat: "Anual, la sfîrșit de an, membrii Prezidiului se întrunesc pentru a face totalurile anului trecut și a stabili planurile pentru anul viitor. Astăzi am reunit Prezidiul și am aprobat calendarul evenimentelor sportive pentru anul 2024. Urmează un an foarte important pentru noi, deoarece avem două turnee mondiale în martie și mai, unde tinerii se vor califica pentru Jocurile Olimpice de la Paris. De asemenea, am analizat rezultatele anului 2023, în care am avut realizări frumoase. Îl avem pe cîștigătorul Cupei Europene, Alexandru Paraschiv, campionul european U22, Vasile Cebotari, și campionul european de juniori, Danila Guranda. De asemenea, avem mulți medaliați la Campionatele Europene și Campionatele Balcanice".

 

 

La rîndul său, vicepreședintele Federației de Box din Moldova, Maxim Certîcovțev, a atras atenția asupra faptului că boxul, fiind unul dintre primele sporturi olimpice, i-a motivat întotdeauna pe tineri să obțină cele mai înalte realizări, cele mai frumoase și mai strălucitoare victorii, deoarece boxul este un sport care formează caracterul băieților, îi motivează să devină bărbați adevărați. Nu toți obțin rezultate ca sportivi, dar cel puțin toți devin oameni adevărați, puternici și onești.

 

"Anul viitor este un an Olimpic, un an foarte important nu doar pentru Federația de Box din Moldova, dar și pentru toate celelalte federații olimpice, deoarece vor avea loc competiții de calificare pentru Jocurile Olimpice și, bineînțeles, la sfîrșitul lunii iulie - începutul lunii august, cu toții vom ține pumnii pentru sportivii moldoveni care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris", a spus el.

 

Secretarul general al Federației, Anatolie Caigorodov, judecător de categorie internațională și al Jocurilor Olimpice de la Beijing, a subliniat: "Anul acesta am obținut 21 de medalii la Campionatele Europene, Mondiale și Balcanice. Avem candidați adevărați care sînt capabili să cîștige bilete la Jocurile Olimpice și să reprezinte cu succes Moldova".

 

 

Astfel, laureații anului 2023 au devenit:

 

 

1) Cel mai bun boxer al anului - Alexandru Paraschiv (Chișinău), locul I la Cupa Europei (20000 lei).

 

Antrenor - Iurie Paraschiv (20000 lei).

 

 

2) Cel mai bun boxer U22 - Vasile Cebotari (Tiraspol), locul I la Campionatul European U22, locul II la Cupa Europei (15000 lei).

 

Antrenor - Maxim Certîcovțev (15000 lei).

 

 

3) Cel mai bun pugilist printre tineret - Artem Tolstoi (Bălți), locul III la Campionatul European (10000 lei).

 

Antrenori - Igor Pupcov (5000 lei) și Alexandru Curoșu (5000 lei).

 

 

4) Cel mai bun boxer printre juniori 15-16 ani - Danila Guranda (Bălți), locul I la Campionatul European (10000 lei).

 

Antrenor - Igor Cernencov (10000 lei).

 

 

5) Cel mai bun boxer printre juniori 13-14 ani - Alexandru Savciuc (Orhei), locul II la Campionatul European (5000 lei).

 

Antrenor - Mihail Buhaniuc (5000 lei).

 

 

6) Cel mai bun antrenor al anului - antrenorul principal al echipei naționale a Republicii Moldova, Antrenorul Emerit al Republicii Moldova, Iurie Paraschiv (Chișinău) (20000 lei).