Durere profundă în familia de box: S-a stins din viață Igor Yakovlevici Vîsoțki
Vizualizări: 3821 03.04.2023  |   Noutăţi

 

 

 

Veste tristă în familia boxului: pe 2 aprilie 2023, la vîrsta de 70 de ani, a murit marele boxer sovietic, maestru al sportului URSS de clasă internațională, Igor Yakovlevici Vîsoțki.

Vîsoțki este maestrul sportului URSS de clasă internațională în box, campionul URSS în 1978, cel mai popular boxer la categoria grea din URSS și SUA. Igor Yakovlevici Vîsoțki s-a născut la 10 septembrie 1953 în satul Yagodnoye, regiunea Magadan.

A început să boxeze la vîrsta de 12 ani. L-a avut drept antrenor pe Evgheni Jilțov, din 1968 antrenorul său a devenit Boris Gitman. A debutat în ring la campionatul de juniori al CS „Trud” în 1971 la Alma-Ata, unde în prima luptă l-a învins la puncte pe Vladimir Volkov. În 1973 a cîștigat campionatul URSS printre tineri. Igor Vîsoțki este considerat unul dintre cei mai puternici boxeri grei ai anilor 1970 în boxul amator. În același timp, nu a fost nici campion european, nici campion mondial și olimpic. Singurul turneu cîștigat de Vîsoțki a fost Campionatul URSS din 1978. Faima cea mare pentru Igor Vîsoțki a venit după două victorii asupra invincibilului cubanez Teofilo Stevenson, de trei ori campion olimpic, superstar al boxului din anii 1970 și 80. Igor Vîsoțki a devenit celebru pentru că a fost singurul boxer care a reușit să-l învingă de două ori pe Teofilo Stevenson: la turneul Cordova Hardin de la Havana în 1973 și la turneul de la Minsk în 1976.

A doua întîlnire s-a dovedit a fi deosebit de frapantă, cînd pugilistul sovietic și-a trimis adversarul de două ori în cnocdaun, eliminîndu-l în runda a treia deja prin knockout. În 1975, la tradiționalul meci de box URSS-SUA, Igor l-a învins pe liderul echipei americane, Jimmy Clark. În 1978, Vîsoțki a devenit unul dintre cei trei boxeri sovietici care au luat parte la lupte cu Muhammad Ali.

"Mi-a fost greu. Știam că boxerii sovietici sînt buni, dar nu mi-am imaginat că în așa măsură", a recunoscut, după lupte de antrenament, poate cel mai mare boxer din istorie. Din păcate, Igor Vîsoțki și-a încheiat devreme cariera sportivă: la vîrsta de 27 de ani, nefiind calificat la Jocurile Olimpice de la Moscova, a decis să-și pună mănușile în cui. După sport, Igor Yakovlevici a intrat în afaceri, a jucat în filme, a deschis un club de box la Moscova, unde a antrenat noi campioni gratuit.

Nu demult, a plecat din viațăsoția lui Vîsoțki, Marina, pe care de-a dreptul o adora. A fost o lovitură dură, după care Igor Yakovlevici nu și-a mai revenit... Echipa Federației de Box din Moldova, întreaga familie de box își exprimă cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Igor Vîsoțki.