Plugilist moldovean medaliat cu bronz la campionatul Europei
Новости

La Campionatul Europei printre elevi, în orașul românesc Rîmnicul Vîlcea între 17 și 26 iulie au participat 257 pugiliști din 29 țări.

 

Citeşte mai mult...
 

Privește toate luptele Campionatului de Box al Moldovei

***

Vasile_Chirtoca

Istoria de 69 de ani ai boxului moldovenesc, fără îndoială, prezintă interes pentru amatorii acestui minunat gen de sport.

De aceea, pe site-ul nostru veţi găsi materiale privind formarea şi dezvoltarea boxului în Moldova, începând cu anul 1947, cînd în Chişinăul distrus de război a avut loc primul Campionat oficial al Republicii. Veţi cunoaşte pionerii boxului moldovenesc: pe Iurie Muzlaev, Mihail Agulinicov, Rostislav Şustov, Isidor Goldştein, Vitalie Dziuba, Eugen Belîi, Pavel Luscevschii, Boris Petuhov, Dumitru Dadiani şi mulţi alţi mari sportivi şi antrenori.

Pe timpurile Uniunii Sovietice, pe arena unională şi pe cele internaţionale erau bine cunoscute numele unor asemenea maeştri ai ringului din Moldova, ca Vasile Peata, Ghenadie Cuzneţov, Boris Ghitman, Dumitru Cozlov, Ghenadie Şimanschii, Alexandru Nefedov.

În anul 1988, la Jocurile Olimpice din Seul, discipolul şcolii de box din Bălţi Timofei Screabin, în calitate de membru al selecţionatei URSS, a obţinut medalia de bronz.

După ce Republica Moldova a devenit o ţară independentă, boxul autohton şi-a continuat dezvoltarea.

În această perioadă, principalele succese ale boxului s-au datorat şcolii de box din Grimăncăuţi, Briceni, în fruntea căreia timp îndelungat se află antrenorul emerit din Republica Moldova, maestrul în sport din URSS, colonelul Petru Caduc şi consoarta sa Svetlana Caduc.

În anul 2000, la Jocurile Olimpice din Sidney Vitalie Gruşac a obţinut medalia de bronz, iar în a.2008, la Jocurile Olimpice din Beijing, aceeaşi performanţă a fost obţinută de Veaceslav Gojan. În a.2011, pentru prima oară în istoria boxului moldovenesc, Veaceslav Gojan a obţinut titlul de Campion al Europei.

La Campionatele Mondiale și cele Europene ale maturilor, tinerilor, juniorilor și elevilor maeștrii ringului din Moldova au obținut un număr mare de medalii de aur, argint și bronz.

 

Vasilii Chirtoca
Preşedintele Federaţiei de Box din RM, maestru în sport