Arbitri nu pentru amatori
Vizualizări: 23558 10.10.2016  |   Noutăţi

 

 

 

Federația Internațională a Boxului de Amatori (AIBA) a întreprins o măsură fără precedent, anunțând suspendarea temporară a celor 36 de arbitri, care au lucrat în cadrul Jocurilor Olimpice din Rio de Janeiro. Acest pas a fost dictat de ancheta privind calitatea muncii lor la Jocurile Olimpice: aceasta a trezit nemulțumirea multor participanți, antrenori și experți. AIBA a dat de înțeles, că până la următoarele Jocuri, care vor avea loc la Tokio în 2020, intenționează să modifice sistemul de arbitraj, față de care în boxul de amatori întotdeauna a existat numeroase pretenții.

 

Ieri Federația Internațională a Boxului de Amatori a anunțat suspendarea celor 36 de arbitri, care au muncit la Jocurile Olimpice din Rio. Este o decizie fără precedent. Cel puțin, nu au mai fost cazuri, când o federație a discalificat corpul său olimpic în componență deplină. E drept, se vorbește despre o discalificare temporară. Termenul ei nu este determinat. AIBA a anunțat, că suspendarea va continua până la finalizarea activității comisiei speciale. Aceasta are sarcina de a analiza activitatea arbitrilor la Olimpiada din Rio și a elabora propuneri de perfecționare a ei. Plus, cum a specificat AIBA, "restabilirea reputației arbitrajului în box ".

 

Însă cuvântul "restabilire" în cazul dat nu este unul adecvat. Arbitrajul boxului de amatori întotdeauna a avut o reputație proastă, mai proastă ca în oricare alt gen de sport subiectiv. E suficient să spunem, că cel mai grăitor exemplu de aprecieri ”neadecvate” ale arbitrilor, care au decis soarta aurului olimpic, rămâne și azi, peste un sfert de secol, finala Jocurilor Olimpice din Seul,în a.1988, categoria de greutate semigrea. Americanul Roy Jones se confrunta cu coreeanul Park Si-hun. Jones avu un avantaj colosal , la numărul de atacuri care și-au găsit ținta și-a depășit adversarul de câteva ori, l-a făcut knock-down, însă învingător a fost desemnat sportivul autohton.

 

Și după această luptă la turneele boxului de amatori disputele privind obiectivitatea rezultatelor apăreau cu regularitate. De fapt,la nici o Olimpiadă sau Campionat mondial ele nu au lipsit.

 

În acest sens, AIBA spera că Jocurile Olimpice de la Rio vor schimba situația. Federația a încercat de multe ori să facă boxul de amatori mai echitabil și mai transparent. Însă toate reformele întreprinse în domeniul arbitrării erau doar cosmetice. Principiul de bază rămânea același, ca și la Seul: arbitrii laterali calculau numărul loviturilor exacte, învingea acela, care avea superioritate, din punctul lor de vedere.

 

Ciclul olimpic din acest an s-a soldat cu o reformă radicală. OLIMPIADA DIN Rio a fost prima, în care luptele de box au fost arbitrate conform regulilor identice cu cele din boxul profesionist. Trei arbitri laterali, selectați prin tragere la sorți din cei cinci care arbitrau lupta apreciau adversarii dându-le puncte pentru fiecare rundă: 10 pentru cea învingătoare, nouă pentru cea pierdută. În calcul trebuiau luate nu doar numărul loviturilor la țintă, ci, ca și la profesioniști, în primul rând calitatea, nivelul de activitate și ceea ce se numește superioritate tactică.

 

Dar speranțele nu au fost îndreptățite. Două dintre ele țin de pugiliștii ruși. După finala în categoria 91 kg, în care Evghenii Tiscenco l-a învins pe kazahul Vasilii Levit, decizia arbitrilor a fost fluierată de suporteri, iar ceremonia de premiere era pe cale să fie compromisă: publicul era convins că aurul trebuia conferit lui Levit, care a fost mai dur și mai activ. Iar după sferturile de finală în categoria 56 kg, irlandezul Michael Conlan, care a cedat în fața lui Vladimir Nichitin, care în urma traumelor nu a putut ieși în semifinală, a fost atât de înfuriat, încât și-a anunțat plecarea din boxul de amatori, pe care l-a caracterizat ca fiind ”înșelătorie”. Deși, trebuie s-o spunem, în Brazilia echipa rușilor tot a avut obiecții față de arbitri, uneori chiar foarte întemeiate.

 

AIBA a suspendat grupul de arbitri chiar la Rio. Oricât n-a încercat președintele federației U Ching-Kuo să calmeze spiritele, spunând că doar ”o mână” de lupte au fost stricate, era evident că iarăși a venit timpul ca boxul de amatori să cugete asupra modificărilor. Cum vor fi acestea depinde de comisia formată în scopul perfecționării arbitrajului. Dar putem presupune, că nu vor fi la fel de radicale, ca cele din ajunul Olimpiadei din Rio. Asta deoarece comisia a reușit deja să facă unele recomandări. Spre exemplu, ca la stabilirea rezultatelor luptei să fie luate în calcul nu trei, ci toate cinci cartele de arbitraj, iar arbitrii să fie selectați nu de funcționari, ca în prezent, ci de computer. Însă vorbind despre esența sistemului, comisia insista asupra păstrării celei ”profesioniste”.

 

Alexei Dospehov

Sursa: kommersant.ru