Un scurt istoric:

15 Aprilie 1993 - Ministerul Justiției înregistrează Federația de Box a Republicii Moldova.

30 Octombrie 2001- Ministerul Justiției înregistrează Federația de Box Profesionist din Republica Moldova.

 

Urmare a modificării legislației în vigoare și a indicației conform căreia într-un anumit gen de sport la nivel Republican poate activa doar o singură Federație, la 08 Noiembrie 2003, în cadrul Conferinței Republicane, a fost luată decizia privind comasarea (fuzionarea) Federației de Box Profesionist la Federația de Box a Republicii Moldova.

Ca urmare, Federația de Box a Republicii Moldova a devenit moștenitoare de drept a Federației de Box Profesionist, fapt indicat în documentele statutare și înregistrat la 03 Decembrie 2003 la Ministerul Justiției.

 

Începând cu 03.12.2003, în conformitate cu prevederile Legii № 330-XIV  din  25.03.1999 cu privire la "Educația fizică și sport" și Hotărârii Guvernului   №356  din  26.03.2003 cu privire la aprobarea  Regulamentului de funcționare a federațiilor sportive naționale, în Republica Moldova își desfășoară activitatea doar Federația de Box a Republicii Moldova, care reglementează activitatea cluburilor sportive de box olimpic și profesionist, și care are dreptul să organizeze, gestioneze și să reprezinte acest gen de sport, inclusiv să interacționeze cu organele autorității centrale și locale, cu organizațiile internaționale, structurile anti-doping, Comitetul olimpic, efectuarea controlului și supravegherii asupra tuturor structurilor sportive din acest gen de sport (școli, cluburi, ligi), întocmirea calendarului sportiv și competițiilor separate (turnee, întâlniri, lupte), precum și licențierea sportivilor, antrenorilor, arbitrilor, crearea comisiilor speciale și controlul activității acestora,  înaintarea de propuneri privind acordarea titlurilor sportive și burselor, efectuarea altor funcții administrative și de conducere inclusiv până la luarea deciziilor de ordin tehnic în cazuri individuale.

Federația de Box a Republicii Moldova, în conformitate prevederile legii menționate anterior este unica structură de nivel național, care interacționează cu organizațiile și structurile internaționale.

 
Vasili Chirtoca: «Nu există aparte boxul de amatori și boxul profesional. Există doar boxul»
27.11.2018  |   Профессиональный бокс

Pentru anul 2019 Federația de Box din Moldova (FBM) preconizează mai multe turnee, inclusiv internaționale, de box profesional. Despre aceasta a comunicat președintele FBM Vasili Chirtoca în interviul acordat unei publicații moldovenești.

 

Citeşte mai mult...
 
Rezultatele Campionatului Europei printre ţările Comunităţii Europene
20.11.2018  |   Noutăţi

În oraşul spaniol Valladolid, în perioada 9-18 noiembrie, 124 de boxeri din 26 de țări au luptat pentru dreptul de a urca pe podium şi pentru medalii de diferite valori, campionii fiind premiaţi şi cu centuri de campion.

 

Citeşte mai mult...
 
Doi moldoveni au ajuns în semifinala Campionatului Europei
16.11.2018  |   Noutăţi

Dumitru Galagoţ, care evoluează în categoria de greutate de 64 kg, după victoriile obţinute în faţa unui polonez şi a unui irlandez, mîine se va întîlni cu un englez pentru a-şi disputa accesul în finală.

 

Citeşte mai mult...
 
Ucraineanul Oleksandr Usyk şi-a păstrat titlurile mondiale la categoria grea-uşoară
12.11.2018  |   Профессиональный бокс

Pugilistul ucrainean Oleksandr Usyk şi-a păstrat titlurile mondiale WBC, WBA, IBF şi WBO la categoria grea-uşoară, după ce l-a învins prin KO pe britanicul Tony Bellew în runda a opta, sâmbătă, în cadrul unei gale desfăşurate la Manchester.

 

Citeşte mai mult...
 
Deciziile importante ale Congresului Asociației Internaționale a Boxului (FOTO)
06.11.2018  |   Noutăţi

Moscova a găzduit Congresul Asociației Internaționale a Boxului (AIBA), în cadrul căruia au fost aleși noul președinte, membrii Comitetului Executiv și au fost aprobate noi categorii de greutate, care vor fi prezentate la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo.

 

Citeşte mai mult...