07.09.2011  |   Despre box

Echipament pentru box

 

Ringul

Ringul

Ringul este o suprafaţă pătrată, cu laturile între 5 şi 6 metri, îngrădită din toate părţile cu trei-patru rânduri de odgon. Grosimea odgoanelor este de circa 2,5 - 3 cm. Odgoanele sunt întinse între cei patru stâlpi din colţuri şi fixate cu cabluri metalice. Acestea sunt acoperite cu perne. Distanţa dintre unghiurile odgoanelor este de 50 - 60 cm. O jumătate a ringului obligatoriu trebuie să fie neted, pardosit cu un material moale şi acoperit cu o foaie de cort bine întinsă. Pardoseala iese dincolo de odgoane aproximativ cu 60 cm. În apropierea ringului la circa 1,5 metri nu trebuie să fie plasate careva obiecte străine. La competiţii, ca regulă, ringul este instalat pe un podium cu înălţimea 50 - 100 cm.

 

Para pugilistică

Para pugilistică

Para pugilistică serveşte pentru antrenarea forţei şi rigidităţii loviturilor.

Este un sac în formă de pară, graţie acestei forme sacul permite să fie perfecţionate loviturile directe, cele laterale şi cele de jos.

 

Sacul pugilistic

Sacul pugilistic

Sacul pugilistic serveşte pentru dezvoltarea forţei şi a rigidităţii loviturii. Partea lui exterioară este confecţionată dintr-o ţesătură densă (de exemplu, din piele). Sacul poate fi căptuşit cu rumeguş, polietilenă, cârpe…

De obicei în interiorul sacului se află un pivot - un sac mai mic ca dimensiuni, umplut cu nisip. Pentru elasticitate, sub ambalajul sacului poate fi fixat un strat de pâslă.

 

Labele pugilistice  Labele pugilistice

Labele pugilistice au menirea de a dezvolta exactitatea şi a perfecţiona tehnica loviturilor.

Laba pugilistică este o pernă, ca regulă de formă ovală, pe una din părţile căreia este amplasat un fixaj pentru mână.

Laba este confecţionată dintr-o ţesătură densă şi umplută cu pâslă, păr de cal, penopolietilenă.

 

Para pe platformă

Para este o minge în formă de pară cu o cameră gonflabilă în interior. Este predestinată antrenării vitezei şi exactităţii loviturilor.


Para pe cablu de fixare

Para pe cablu de fixare

Para pe cablu de fixare este predestinată perfecţionării vitezei şi a exactităţii loviturilor.

Este o minge confecţionată din material dens (piele, spre exemplu), fixată din două părţi, fapt care permite ca aceasta să fie instalată în poziţie verticală, folosind guma.

 

Pernă de perete

Serveşte la perfecţionarea forţei şi rigidităţii loviturilor directe şi a celor laterale. Umplutura poate fi din spumă de cauciuc (cu grosimea cca 1,5 - 2 cm), combinată cu pâslă. Cele mai potrivite dimensiuni pentru o pernă pugilistică sunt : lungimea 70 - 100 cm, lăţimea 45 - 50 cm. Partea exterioară a pernei este confecţionată dintr-un material dens (piele, foaie de cort etc.

 

Para pe cablu de fixare

Costumul şi echiparea pugilistului

În conformitate cu regulile boxului de amatori, pugilistul trebuie să îmbrace:

• chiloţi
• maieu
• mănuşi pugilistice
• proteza
• încălţăminte specială
• casca pugilistică
• bandajPara pe cablu de fixare

Înainte de a îmbrăca mănuşile, mâinile pugilistului se bandajează pentru a le feri de posibile traume.

Bandajele au circa 2,5 - 4 metri lungime.

 

 

Sursa: boxing-do.com

 

 

 
07.09.2011  |   Despre box

Abrevierile, acceptate în box

 

PTS - Victorie la puncte
RSCO - Luptă întreruptă de referi
RSCI – Luptă întreruptă de referi în virtutea imposibilităţii de a o continua
RSCH - Luptă întreruptă de referi (lovitură la cap )
RSCB- Luptă întreruptă de referi ( lovitură la corp)
DISQ - Descalificare
RET - Refuz de a prelungi lupta
KOH - Cnocaut /Lovitură la cap/
KOB - Cnocaut /Lovitură la corp/
WO - Neprezentare
NC - Lupta n-a avut loc
OSC - Lupta n-a avut loc din motive tehnice

 

 

 
07.09.2011  |   Despre box

Categorii de greutate

 

Bărbaţi

Maturi (vârsta 18-34 ani) 46-49 kg, 52 kg, 56 kg, 60 kg г, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg, +91 kg. Numărul rundelor 3 a câte 3 minute.
Tineri (vârsta 17-18 ani) 46-49 kg, 52 kg, 56 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg, +91 kg. Numărul rundelor 3 a câte 3 minute.
Juniori (vârsta 15-16 ani) 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg,
66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg, +80 kg. Numărul rundelor 3 a câte 2 minute.
Elevi (vârsta 13-14 ani) 38,5 kg, 40 kg, 41,5 kg, 43 kg, 44,5 kg, 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 56 kg, 59 kg, 62 kg, 65 kg, 68 kg, 72 kg, 76 kg, +76 kg.
Numărul rundelor 3 a câte 1,5 minute.

 

Femei

Mature (vârsta 18-34 ani) 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg,
81 kg, +81 kg. Numărul rundelor 4 a câte 2 minute.
Tinere (vârsta 17-18 ani) 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg,
81 kg, +81 kg. Numărul rundelor 4 a câte 2 minute.
Junioare (vârsta 15-16 ani ) 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg,
66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg, +80 kg. Numărul rundelor 3 a câte 23 minute.

 

 
07.09.2011  |   Despre box

Tehnica boxului

 

Pentru a practica boxul cu succes şi a conduce lupta, pugilistul trebuie, în primul rând, să însuşească tehnica boxării.

Tehnica boxului este o totalitate de procedee motore de apărare şi atac, însuşite ca şi dibăcie şi deprinderi, capabile să asigure atingerea obiectivului propus - victoria asupra adversarului - în cel mai eficient mod.

Tehnica presupune un raţionament al mişcărilor, capabil să asigure eficienţa maximă a acţiunilor boxerului.

Pentru pugilist, tehnica boxării este arma principală, pe care o utilizează în timpul luptei, condus de raţionamente strategice. Iată de ce pugilistul trebuie să o posede cu desăvârşire. În timpul luptei, aplicarea corectă a tehnicii bine însuşite îi va permite să efectueze uşor şi rapid cele mai complicate şi diverse acţiuni.

Chiar tempoul rapid al luptei cere ca mişcările pugilistului să fie maxim raşionale.

Pentru tehnica boxului sunt caracteristice succesivitatea şi caracterul raţional al mişcărilor: fiecare acţiune ulterioară trebuie să urmeze din ce a precedentă, continuând-o, şi să fie îndeplinită cu consum minim de energie şi timp.  

Lupta în ring este caracterizată de continuitatea şi succesivitatea celor mai diverse mişcări de luptă. În acelaşi timp, poziţia corpului, care finalizează una dintre mişcări, este, concomitent, şi punctul de plecare al mişcării următoare. Astfel, atacând cu serii de lovituri, la finele fiecărei dintre acestea pugilistul ia poziţia de plecare pentru efectuarea loviturii următoare sau a oricărei alte acţiuni, ce ţine de atac sau de apărare.

În box, principalul şi unicul mijloc de obţinere a victoriei asupra adversarului este lovitura.

În acelaşi timp, lovitura este componenta principală a tehnicii boxului modern.

În momentul lovirii, este foarte importantă coordonarea raţională a mişcărilor pugilistului.
O coordonare corectă, raţională a mişcărilor presupune utilizarea optimă a muşchilor corpului, antrenaţi în procedeul dat, orientată spre îndeplinirea unei sarcini motore concrete.

Principala componentă a oricărui procedeu este mişcarea masei corpului şi a părţilor lui.

Pentru a obţine o eficienţa maximă, în momentul aplicării loviturii este necesar, ca direcţia mişcării mâinii care loveşte şi a masei corpului să coincidă.

La aplicarea loviturilor directe în cap este necesară coincidenţa raţională a mişcării masei corpului înainte cu mişcarea (dezdoirea) mâinii care loveşte.

La aplicarea loviturilor directe în corp, unde are loc mişcarea masei corpului de sus în jos, viteza mişcării acestei mase trebuie să coincidă cu viteza mişcării mâinii care loveşte.

La aplicarea loviturilor laterale în cap şi corp, viteza mâinii care loveşte trebuie să coincidă cu rotirea corpului în direcţia aplicării loviturii.

La aplicarea loviturilor de jos în cap şi corp mişcarea masei corpului trebuie să coincidă cu mişcarea mâinii care loveşte. În acest caz, viteza mişcării masei corpului porneşte de la muşchii picioarelor, a spatelui şi a mâinii care loveşte.

Se ştie, că energia cinetică sau forţa loviturii poate fi calculată conform formulei:

Е=m*v^2/2

unde m este masa, implicată în aplicarea loviturii; iar v — viteza de mişcare a acestei mase.

Reieşind din formula indicată, putem lesne conchide, că de mărimea masei corpului şi de viteza de mişcare a acestei mase în direcţia cuvenită, depinde forţa loviturii.


Tehnică

Aplicând lovitura, pugilistul tinde să atace punctele cele mai vulnerabile ale adversarului. Lovitura, aplicată într-un loc vulnerabil, îi poate face adversarului cnochaut sau knock-down, când o anumită perioadă de timp adversarul se va afla într-o stare, ce nu-i va permite să continue lupta.

Cele mai vulnerabile puncte pe corpul boxerului sunt indicate pe desenul ce urmează.

Este vorba despre:

- maxilarul inferior;

- regiunea ficatului;

- plexul solar;

- regiunea inimii.

 

 

Sursa: boevieiskusstva.narod.ru

 


 

 
07.09.2011  |   Despre box

Stiluri de box

 

Există numeroase stiluri de a boxa. Stilul, în care au sportiv boxează, se evidenţiază în timp, în funcţie de maniera de a lupta. Ca regulă, acesta este influenţat de predispoziţia interioară a pugilistului, de calităţile lui morale şi fizice. Există pugilişti, care sunt fideli unui anumit stil, dar şi pugilişti capabil să îmbine diverse stiluri pugilistice în funcţie de situaţie.

 

Autfayteri

Strategia luptătorilor de acest tip constă în ţinerea adversarului la distanţă. În arsenalul lor sunt cu precădere lovituri rapide şi îndelungate. Ei simt distanţa şi sunt foarte dinamici, au o lovitură rapidă şi o reacţie bună. Ca regulă, aceşti boxeri câştigă la puncte, deoarece nu posedă o lovitură de cnocaut, dar există şi excepţii. De cele mai multe ori boxerii de acest tip au o greutate mică, însă, iarăşi, există excepţii.

 

Puncheri

Mai simplu spus, cnocauteri. Distanţa preferată – cea medie, din care este mai lesne de efectuat serii de lovituri precum şi lovituri răzleţe, puternice, bine ţintite. Sunt ceva mai lenţi ca autfayterii. De cele mai multe ori, victoriile acestor pugilişti sunt rezultatul cnocautului. Au o formă fizică perfectă.

 

Sluggeri/brauleri

Luptători direcţi şi greoi, cu o lovitură de cnocaut puternică. Autfayterii şi puncerii dinamici sunt consideraţi rivali incomozi. Sluggerii mereu înaintează, în dorinţa de a lovi rezultativ şi a-l trimite pe adversar în cnocdaun. Aceşti boxeri trebuie să fie rezistenţi şi mereu gata de a aplica lovitura de graţie, care va decide soarta luptei. Dată fiind previzibilitatea lor în timpul atacului, adesea se confruntă cu contrariposte, deaceea pentru aceşti pugilişte este foarte importantă capacitatea de a rezista loviturilor. Sluggerii sunt rezistenţi, puternici. Pot rezista atacurilor adversarului pentru ca în momentul oportun să aplice lovitura decisivă.

 

Svormeri/infazteri

Distanţa preferată – cea scurtă. Aplică adversarului combinaţii scurte de hook şi upercuturi. Rezistă loviturilor adversarului, când acesta încearcă să mărescă distanţa. Ca regulă, sunt luptători agresivi, explozivi, care mizează pe serii de lovituri decisive, în detrimentul tehnicii, doar scopul primordial este apropierea de adversar, pentru a-l „distruge prin lovituri”. Apărarea de bază – eschivarea, la care le serveşte statura – circa 180 сm. Printre calităţile infayterilor se numără rezistenţa la lovituri, agresivitatea atacurilor, loviturile puternice.

 

 

Sursa: stalevarnya.ru

 

 

 
07.09.2011  |   Despre box

Regulamente de box

Скачать МЕЖДУНАРОДНАЯ АССОЦИАЦИЯ БОКСА (AIBA) ТЕХНИЧЕСКИЕ ПРАВИЛА

Скачать Открытые соревнования по боксу Международной ассоциации бокса (AOB) ПРАВИЛА СОРЕВНОВАНИЙ

Descarca Competition rules AIBA proboxing (APB)

Descarca World Series of Boxing (WSB) COMPETITION RULES

Descarca AIBA OPEN BOXING (AOB) COMPETITION RULES

Descarca International Boxing Association (AIBA) TECHNICAL RULES

Descarca New Changes to the Rules approved by AIBA Executive Committee

Descarca AIBA OPEN BOXING (AOB) COMPETITION RULES

Descarca AIBA TECHNICAL RULES

 
07.09.2011  |   Despre box

Parteneri

Parteneri

 
07.09.2011  |   Despre box

FAQ

FAQ

 
07.09.2011  |   Despre box

Şcoli de box

 

Botanica – Şcoala Sportivă a Rezervelor Olimpice
Antrenori: Leonid Tomşa, tel. 0691-53-563
Vladimir Papaşenco, tel. 0685-36-841

Râşcani - clubul «Junior»
Antrenori: Andrei Guşan, tel. 0794- 41-925
Tudor Ceban, tel. 0697-55-831

Buiucani – clubul de la locul de trai
Antrenor : Iurie Paraschiv, tel. 0692-71-322

Şcoala specializată de box, lupte şi kickboxing
Antrenori: Anatol Pîca, tel. 0797-969-24
Gheorghe Bugneac, tel. 0792-44-528

 

În prezent, boxul este cultivat în 23 de raioane ale republicii.

 

Chişinău

În anul 1947în acest oraş a fost deschisă prima pagină a istoriei boxului moldovenesc. În parcul Puşkin, sub cerul liber, a avut loc primul campionat al Moldovei. Iar primul succes pe arena unională pugiliştii capitalei l-au obţinut în a. 1956. Atunci, luptând pentru întâietatea societăţii unionale «Пищевик» , chişinăuienii Mihail Gluhov şi Pavel Luscevschii au obţinut medaliile de argint. Iar selecţionata Moldovei s-a plasat pe locul trei.

În capitala republicii, boxul era cultivat de societăţile «Трудовые Резервы», «Динамо» şi «Молдова». Un loc deosebit avea acest gen de sport în rândurile studenţilor. În vederea dezvoltării boxului la Chişinău mult efort a depus preşedintele federaţiei orăşeneşti Mihail Agulnicov, pe atunci conferenţiar la Institutul Politehnic.

La Spartachiada a treia a popoarelor URSS, în a. 1963, chişinăuienii Vasile Peata şi Alexandru Nefedov au obţinut medaliile de argint şi, respectiv, de bronz.

La diverse turnee, organizate de societăţile unionale «Динамо» şi «Трудовые Резервы» pugiliştii capitalei au obţinut zeci de medalii. În lista învingătorilor şi laureaţilor acelor turnee figurează D.Cozlov, G.Cuzneţov, VDolgov, M.Lapteacru, L.Tomşa, A.Mileah, G.Buzilo, E.Jilţov şi alţii.

Ani în şir chişinăuienii deţineau poziţia de lideri în republică, din punctul de vedere al numărului locurilor ocupate la diverse competiţii de tale republicană şi unională.

De un real folos pentru dezvoltarea boxului în oraş a fost fondarea, în a.1982, de către societatea sportivă benevolă «Moldova», a ŞSCT, în fruntea căreia a fost numit Alexandru Zaicic. Antrenori erau G.Bugneac, A.Pîca, Iu.Paraschiv, O.Diteatin. Şcoala a devenit centrul de box al societăţii «Moldova». În aceşti ani au avut loc multe competiţii. Deosebit de popular era turneul unional pentru premiile eroului războiului civil S-Lazo, cu normativul de clasificare pentru titlul de maestru în sport URSS.

În a. 1988, în cadrul concursului pentru cel mai bine pus la punct lucru de promovare a sportului în mase şi de pregătire a sportivilor calificaţi, dintre 540 de şcoli de box cea moldovenească a ocupat locul patru.

Între anii 1995-2000, la campionatele republicane Chişinăul obţinea câte 5-6 medalii de aur. Începând cu a. 2001, poziţiile boxului chişinăuian s-a clătinat. Astfel, în campioni ai Moldovei au devenit doar trei boxeri din Chişinău, în 2002 - doi, în 2003 - doi, în 2004 - doi, în 2005 - doi, în 2006 trei.

Reprezentanţii s.Grimăncăuţi şi ai or.Tiraspol au devenit concurenţi serioşi pentru pugiliştii din capitală.

În prezent, secţii de box funcţionează în cadrul şcolii specializate a clubului «Olşimpia»(director Leonid Stoţchii, antrenor superior Leonid Tomşa, antrenori Iurii Ermacov, Iurii Safonov ). Şcoala a educat mulţi pugilişti minunaţi. Printre ei trebuie menţionat multiplul campion al Moldovei Ivan Gaivan, care în a. 2002 a obţinut medalia de bronz a campionatului Europei. Şcoala republicană de lupte, box şi kickboxing (director Ion Bogdan, antrenor superior Gr.Liutîi, antrenor A.Guşan), şcoala măiestriei sportive supreme nr.2 . Aici în calitate de antrenori muncesc G.Bugneac şi A.Pîca. Discipolii lor adesea devin învingători şi laureaţi ai multor turnee de prestigiu, inclusiv ai campionatelor republicane. ŞMSS-2 se mândreşte cu maestrul în sport de talie internaţională Ion Gonţa. În prezent acesta practică boxul profesionist şi a obţinut rezultate excelente, cum ar fi centura de aur a Uniunii Europene de box în versiunea ЕВУ.

Vom menţiona în încheiere, că boxul chişinăuian a fost şi rămâne principala verigă a vieţii pugilistice a republicii, meritele căreia nu pot fi subestimate.

 

Grimăncăuţi

 

Şcoala specializată de box din Grimăncăuţi a fost fondată în a. 2000, în baza secţiei de box din sat. Ţinând cont de performanţele sportivilor din sat, Guvernul Republicii Moldova a găsit posibilitatea de alocare a banilor necesari construcţiei unui centru de box. Acesta a fost dat în exploatare în a. 2004. În prezent, este platforma principală de pregătire a selecţionatei republicii către competiţiile internaţionale.

Centrul dispune de o sală specializată, în care este instalat un ring, echipament de box, alte utilaje ; sală pentru pregătirea ficică generală, cu 12 aparate pentru antrenament ; o sală de odihnă a sportivilor ; cabine de duş, saună, bucătărie. Iarna clădirea este încălzită de un cazan, care funcţionează pe gaze naturale.

În prezent, în Centru se antrenează circa 100 de tineri sportivi din satele republicii.

Între anii 1997 – 2007la Grimăncăuţi au fost pregătiţi 46 campioni ai republicii dintre maturi şi 58 – dintre juniori şi cadeţi.

 

Discipolii şcolii din Grimăncăuţi au obţinut:

 

-o medalie de bronz a Jocurilor Olimpice din Sidney, a.2000 – V.Gruşac;
- o medalie de argint a Campionatului Europei în a.2002 – V.Gojan;
- o medalie de argint a Campionatului Mondial al studenţilor în a. 2006 – M.Muntean;
- două medalii de argint ale Cupei Europei în a. 1999 г. – V.Gruşac şi O.Ţîcu;
- o medalie de bronz a Cupei Europei în a.1999 – O.Lesnic;
- două medalii de bronz ale Campionatului Europei în a.1997 printre cadeţi – V.Bejenari şi T.Lavric;
- patru medalii de bronz ale Campionatului Europei printre elevi: a.2004 – V.Mateiciuc, R.Todosciuc; a.2005 – I.Procopişin; a. 2006 – V.Berzoi;
- 95 medalii (31 de aur, 31 de argint şi 33 de bronz) – ale turneelor internaţionale, clasa А.

Şcoala a mai pregătit: 1 maestru emerit în sport, 5 maeştri de clasă internaţională, 11 maeştri în sport, 2 antrenori emeriţi ai Republicii Moldova , 2 arbitri de categorie internaţională.

Şcoala activează sub patronatul CSC «Dinamo».

Anual, aici are loc turneul internaţional «În memoria lui P.Luşcevschi », şi turneul pentru copii «Tânărul dinamovist ».

Director al şcolii este dna Svetlana Caduc. Antrenor superior – Petru Caduc.

 

Bălţi

 

În oraş, şcoala sportivă pentru copii şi tineret a fost deschisă în a. 1959 . Din a. 1962 marinarul demobilizat Boris Petuhov a preluat conducerea secţiunii box. Dumnealui a depus multă muncă în vederea creării condiţiilor pentru antrenamente, selectării cadrelor de antrenori, pregătirea arbitrilor. Rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. La doar câţiva ani, în Bălţi au apărut primii maeştri în sport din URSS. Aceştia au fost Grigore Ţîsari, Leonid Gheşele, Eduard Miscenco. Ei, ca şi alţi boxeri, în repetate rânduri au obţinut titlul de campioni ai Moldovei şi laureaţi ai competiţiilor republicane şi unionale.

Ulterior, titlul de maestru în sport din URSS l-au obţinut M.Zerchin, M.Ghil, M.Trahtenberg, P.Abdîcaşev, V.Carelov, fraţii Simac, T.Screabin, S.Cricunov şi alţii.

Succese frumoase au obţinut sportivii şcolii şi la competiţiile unionale. La Spartachiada V a popoarelor URCC în 1971, L.Gheşele a obţinut locul 5. Titlul de campion VŢSPS l-a obţinut M. Zerchin. La Primele Jocuri Unionale ale Tineretului , P.Abdîcaşev a luat argintul, iar A.Babii şi V.Simac, la Spartachiada Unională a elevilor au luat bronzul. Discipolul antrenorului G.Ţîsari, S.Cricunov, în anul 1979 a învins la Campionatul URCC printre tineri, în 1981 a luat medalia de aur a Spartachiadei unionale a elevilor.

La Bălţi, de o mare popularitate s-a bucurat turneul în memoria lui Boris Glavan. Învingătorii lui, în diverşi ani, au fost discipolii şcolii de box L.Gheşele, V.Golţman, M.Trahtenbertg, M.Rîbalca, V.Tcacenco, P.Abdîcaşev, S.Boico, I.Pupcov, A.Pîca, V.Carelov.

La cea de-a VIII Spartachiadă a popoarelor URCC, care a avut loc la Moscova, S.Cricunov (antrenor G.Ţîsari) a câştigat medalia de bronz.

În anul 1987, la Campionatul URCC, T.Screabin (antrenor L.Gheşele) a ocupat locul 3, în 1988 el a obţinut bronzul Jocurilor Olimpice de la Seul, iar în 1989 devine învingătorul Campionatului URCC.

În a.1993, discipolul şcolii de box din Bălţi, V.Gavriliuc (antrenor Iu.Iachimov) a adus, din Grecia, medalia de bronz a Campionatului Europei. În acelaşi an, A.Gruşevschi (antrenor A.Curoşu) a ocupat locul trei la Cupa Europei. În 1989, S.Guranda (antrenor V.Simac) a obţinut bronzul Campionatului Europei din Croaţia. În anul 2003, la Campionatul Europei (tineret), D.Ursu (antrenor V.Simac) a ocupat locul 5, iar în a. 2005 dânsul a obţinut argintul Cupei Mondiale a ţărilor petrolifere din Nijnevartovsc (Rusia) . În a. 2006 P.Sapesco (antrenor A.Curoşu) a obţinut bronzul Campionatului European printre elevi. În acelaşi an, D.Ursu ocupă locul III la Campionatul Mondial al studenţilor din Alma-Ata.

Între anii 1962 - 2006 la Bălţi au fost pregătiţi 44 de maeştri în sport. Astăzi şcoala de box dispune de antrenori calificaţi – V.Simac, maestru în sport din URSS, antrenor de categorie superioară; A.Curoşu, maestru în sport din URSS, antrenor de categoria I; I.Pupcov, maestru în sport din URSS, antrenor de categoria II; I.Buruianov, antrenor de categoria I; Iu.Iachimov, antrenor emerit din Moldova.

Anual, la Bălţi are loc turneul internaţional în memoria antrenorului emerit din Moldova, omului emerit în cultură fizică şi sport, arbitru al Jocurilor Olimpice din Moscova, a.1980, Boris Petuhov.

Un aport important la dezvoltarea boxului în or.Bălţi aduce actualul preşedinte al federaţiei orăşeneşti, maestrul în sport Andrei Capsamun.

 

Tiraspol

 

În rândul tinerilor din oraşul de pe Nistru, boxul este unul din genurile sportive de bază. Deja la finele anilor 40 în oraş a început să funcţioneze o şcoală de box. Iar în a. 1947 tiraspoleanul Rostislav Şutov a participat la primul campionat al Moldovei, unde a obţinut medalia de aur.

S-au scurs anii. La Tiraspol, boxul îşi continuă dezvoltarea. Aici au fost educaţi organizatori excelenţi , antrenori, arbitri. Îi vom numi, în această ordine de idei, pe Boris Oiherman, Evghenii Bojco, Anatol Romanco, Vladimir Poddubnîi. Printre antrenorii de azi muncesc productiv Victor Cazanji, Victor Chinul, Vladimir Ghetmanciuc, Maxim Certîcovţev, Anatolii Dovgopol şi alţii.

Iar printre sportivi nu are pereche maestrul în sport de talie internaţională Igor Samoilenco. Participant al Jocurilor Olimpice din Atlanta, 1996, şi Athena, 2002, de 12 ori campion al Moldovei. La Tiraspol creşte un schimb demn al veteranilor. E suficient doar să-l numim pe Alexandru Rîşcan, care la 18 ani ai săi are în colecţia sa o medalie de aur, două de argint şi una de bronz, toate de sorginte europeană.

Astăzi Tiraspolul este pe drept cuvânt un lider al boxului moldovenesc. Este marele merit al detaşamentului de entuziaşti ai acestui gen de sport.

 


 
07.09.2011  |   Despre box

Arbitri de categorie unională

 

Chișinău – I.Coldștein, Iu.Muzlaev, V.Peata, E.Trufanov, A.Zaicic, N.Lungu, A.Caigorodov

Bălți – B.Petuhov


Arbitri de categorie internațională

 

Chișinău – N.Lungu, A.Caigorodov, A.Gușan, C.Doltu, S.Diviza

Bălți – N.Savciuc, S.Nelepenco, A.Capsamun, Buruianov

Tiraspol – V.Poddubnîi, V.Chițul, M.Certîcovțev, V.Pastuhov, V.Grosul, I.Poddubnîi, V.Ulitca

Bender – V.Ganțațuc, V.Sîrbu

Grimăncăuți – I.Caduc, V.Bandalac, V.Caduc, I.Lesnic

Dnestrovsc  – R.Mizirniuc

Cahul – I.Russu, A.Timoșcov


Arbitri emeriţi din Republica Moldova

Anatol Caigorodov s-a născut în a. 1959. Este decorat cu medalia " OM EMERIT ".

Lucrător emerit al culturii fizice şi sportului din Moldova. Maestru în sport al URSS la box.

Activitatea de arbitru a început-o în a. 1983. În a.1987 a devenit Arbitru de categorie naţională, în 1991 – Arbitru de categorie unională.

A arbitrat Campionatele şi Cupele URSS , inclusiv cele la care au participat pugilişti notorii, campioni mondiali ca Vitalii Klitschko, Oleg Mascaev, Constantin Dziu, Alexandr Lebzeac şi alţii. Arbitru de categorie internaţională devine în a.1995. Este unul dintre primii Arbitri de trei stele, de categorie internaţională AIBA.

Pentru prima oară în istoria sportului şi a boxului moldovenesc, a fost invitat de Comitetul Olimpic Internaţional la turneul boxerilor Jocurilor Olimpice din Beijing, 2008. Referi al celei mai prestigioase lupte a supergreilor Jocurilor Olimpice.

A participat la arbitrarea :
- 11 campionate mondiale printre juniori, militari, studenţi şi femei, inclusiv 3 – a pugiliştilor de elită - în a. 2005 în China, a. 2007 - în SUA, în a.2009 - în Italia :
- 15 campionate ale Europei printre elevi, juniori, tineret şi studenţi, inclusiv 5 - и ale boxerilor de elită în a. 1998 - Belarusi, 2002 - Rusia ,
2004 - Croaţia , 2006 - Bulgaria , 2010 - Turcia :
- 11 turnee continentale de calificare la Jocurile Olimpice din anii 2000 - 2004 - 2008 - 2012 :
- peste 50 turnee internaţionale AIBA :
- circa 50 campionate ale Moldovei în calitate de Arbitru Principal :
În a. 2010 absolveşte cursul de Instructori referi şi arbitri la Academia de box AIBA în Canada.

Începând cu a. 2010 este arbitru al Ligii internaţionale de box profesional WSB. A participat la 15 meciuri în China, Makao, Cazastan, Rusia, Azerbaidjan, Coreea, Germania, Italia, Franţa, Turcia, inclusive la 74 lupte în calitate de referi şi arbitru lateral.

 

 

CADUC IGOR

Caduc Igor, Briceni
Arbitru AIBA 3-stele
A participat:
Campionatul Mondial Tineret Baku 2010
Campionatul Mondial Femei Barbados 2010
Campionatul Mondial Femei Antalya 2011
Campionatul European cadeţi Kaunas 2003
Campionatul European cadeţi Saratov 2004
Turneu de Calificare la Jocurile Olimpice Atena 2004

 

 

Poddubnîi Vladimir

Poddubnîi Vladimir – Tiraspol
Arbitru АIBA 3 stele
A participat:
Campionatul Europei, juniori, a. 2002, Ucraina
Campionatul Mondial, juniori, a. 2003, România
Campionatul Europei, tineret, a. 2003, Polonia
Campionatul Mondial, tineret, a. 2004, Coreea de Sud
Campionatul Europei, juniori, a. 2008, Bulgaria
Întâietatea Europei, elevi, a. 2009 , Rusia
Întâietatea Europei, elevi, a. 2010 , Bulgaria

 

 

Valeriu Bandalac

Valeriu Bandalac – Briceni, Grimăncăuţi
Arbitru AIBA 2 stele
A participat:
Campionatul Europei, tineret, Tallinn (Estonia), 2005
Campionatul Europei, elevi, Nicolaev (Ucraina), 2006
Campionatul Europei, tineret, Şeţţin (Polonia), 2009
Campionatul Europei, juniori, Lvov (Ucraina), 2010 
25 de Turnee Internaţionale de clasa А

 

 
07.09.2011  |   Despre box

Antrenori emeriţi ai Republicii Moldova

 

Chișinău P.Luscevschii, A.Scripnic, A.Zaicic, N.Savcov , V.Poslovschii, L.Tomșa, G.Bugneac

Bălți B.Petuhov, G.Țîsari, L.Gheșele, Iu.Iachimov, V. Simac, A.Curoșu

Tiraspol V.Poddubnîi, V.Cazanji, A.Dovgopol, M.Certîcovțev

Grimăncăuți P.Caduc, P.Țeberneac

Ceadîr-Lunga - V.Potapov


Lucrători emeriți ai Culturii Fizice și Sportului din RM

 

Chișinău A.Kaigorodov, L.Tomșa, G.Bugneac, A.Gușan

Bălți Iu.Iachimov, S.Nelepenco

Grimăncăuți P.Caduc, C.Caduc


 

Petru Caduc - antrenorul principal al selecţionatei (descarca file)


Bugneac Gheorghe (Chişinău) - născut la 16 aprilie, 1952. Practică boxul de la 16 ani. Învingător în competiţia juniorilor (1972), campion al Moldovei (1973, 63kg), învingător în Turneul Unional A. Covpac (Ivano-Francovsc-73), campion al CM Odesa (1973,74), deţinătorul bronzului TI "Дружба", or.Plovdiv (1975). Începând cu anul 1978 este antrenor, în 1987 a absolvit Institutul Pedagogic din Chişinău. Antrenor emerit din Republica Moldova (2000).

Printre discipolii săi sunt mai mulţi sportivi cu renume :

- Octavian Ţâcu - MSCI, participant la JO (Atlanta-96), deţinătorul argintului la Cupa Europei (Lvov-99), învingătorul TI (Belgrad-03), de 7 ori campion al Moldovei, şef de catedră (ULIM).
- Ion Şoltoianu - MSCI, campion al URSS (1990), campion al Rusiei la lupte corp la corp (1991-1992), campion european în pankration (1996), laureat al CM la kickboxing (2001), deţinătorul bronzului la CM uniboy (Samara-01).
- Ivan Gonţa – MSCI, învingător în Balcaniadă (1998), deţinătorul argintului la Cupa Europei (Lvov-99), începând cu a. 1999 practică boxul profesionist - campion al Eurasiei (2001), CSI (2004,06,07), Europei de est (2007).

 

Vladimir Poddubnîi (Tiraspol) – născut la 16 februarie, 1943 la Crasnodar, în a. 1960 la Sevastopol începe să practice boxul, din a. 1965 este antrenat, la Tiraspol, de R.Şustov. În a. 1966 devine maestru în sport al URSS, deţinătorul bronzului la campionatul VŢSPS (1969). În a.1972 absolveşte Universitatea de stat din Chişinău şi trece la munca de antrenor. Între anii 1979-83 îi pregăteşte pe pugiliştii moldoveni pentru Spartachiada popoarelor URSS. Antrenor emerit din Moldova (1999), arbitru de categorie internaţională AIBA (Tiraspol).

Printre discipolii săi sunt:

- I.Omelianov – învingător al campionatului URSS (1979)
- S.Conîşev– deţinăptorul bronzului jocurilor pentru tineret (Minsk-83),
- antrenorii emeriţi, maeştrii în sport V.Ghetmanciuc şi I. Dercacenco
-cvadri- campion al Moldovei, MS E.Cernovol

 

Leonid Tomşa (Chişinău) – născut la 10 martie, 1951 , maestru în sport URSS, de 6 ori campion al RSSM, de 4 ori învingător al Turneului Unional „B-Glavan” din or. Bălţi (antrenor – P.Luscevschii), membru al selecţionatei ŢS DSO "Dinamo" (1971-74). Deţinătorul bronzului CC ВДСО "Трудовые резервы" (1972), în acelaşi an începe munca de antrenor, antrenor CC ВДСО "Трудовые резервы" (1979-93), iar în a. 1995 devine antrenor emerit din Moldova. Printre discipoli:

- V. Raghevici – campion şi laureat al competiţiilor URSS (1979-81),
- V.Şpaga – deţinătorul bronzului la campionatul URSS (1981),
- A. Duracov – deţinătorul bronzului la campionatul URSS (1986),
- I. Cernei – laureat al campionatelor URSS (1987,88) şi al Europei (1988),
- A.Izman - deţinătorul bronzului la campionatul URSS (1988),
- I. Gaivan – MSCI, deţinătorul bronzului la CE (Perm-02), de 5 ori campion al Moldovei.


Petuhov Boris (Bălţi) - (1934-95) – maestru în sport, antrenor emerit al Moldovei, arbitru de categorie internaţională, organizatorul boxului în or.Bălţi, începând cu a.1969 – director al ŞSCTRO. Ca antrenor, a pregătit mai mulţi maeştri ai ringului, printre care – maestrul în sport URSS, AER Grigore Ţisari (în prezent locuieşte în or. Odesa), maestrul în sport URSS V.Gheşele, deţinătorul bronzului la campionatul URSS (Leningrad-67) S.Filimonov. A arbitrat spartachiadele popoarelor URSS VII-IX , precum şi Jocurile Olimpice XX şi XXII, autor al cărţilor "К спортивной зрелости" şi "Город зажигает огни".

 

Scripnic Alexandru (Chişinău) - antrenor emerit din Moldova şi Ucraina. A absolvit tehnicumul de educaţie fizică din Voroşilovgrad, timp de 6 ani a antrenat selecţionata URSS. Printre discipolii săi sunt maeştrii în sport de clasă internaţională СIurii Bogdanov şi campionul URSS (1981) Serghei Micinic, deţinătorul bronzului Cupei URSS (1986) Serghei Screabin şi campionul Moldovei (2000) Alexandru Petrovschii. Începând cu a. 2001 A.Scripnic locuieşte în or. Poltava.

Timofei Screabin este unul dintre cei mai buni discipoli ai săi. În a. 1985 el vine de la Bălţi (antrenor V.Gheşele) la Chişinău, unde se antrenează sub îndrumarea sa, apoi obţine bronzul la JO din Seul (1988), devine campion al URSS (1989,90) şi vice-campion al Europei (1989), campion CSI(1993) şi laureat al Jocurilor Bunăvoinţei (1994).

 

Boris Ghitman - a antrenat selecţionata de box a Moldovei peste 10 ani, a pregătit mai mulţi sportivi talentaţi: Dumitru Cozlov, Veaceslav Poslovschii, Boris Mazur, Leonid Roitman. A făcut multe şi pentru boxul rusesc, în special în anii, când s-a aflat la Magadan (1968-76 г). Boris Ghitman este antrenor emerit al Rusiei, maestru în sport URSS, primul director al ŞSCTRO din Magadan. Elaborând noi metodici ale procesului instructiv-educativ, a obţinut rezultate excepţionale - pregătea maeştri în doar 2-3 ani. Anume aşa a putut Valerii Udovic, la doar 2 ani de antrenamente la box, să câştige campionatul URSS.

Printre discipoli – campionul URSS (1978) Igor Vîsoţchii, care de două ori (1973,76) a putut face knok-aut triplului campion olimpic, Teofil Stivenson (1975,79,81) şi dublului laureat al Jocurilor Olimpice (1976,80) Victor Rîbacov. Dlui a antrenat selecţionata naţională Jamaika către JO din a. 1984, selecţionata Coreei către JO din a.1988, unde pugilistul coreean Pak Şi Han (71kg) a devenit campion olimpic, învingându-l în lupta finală pe Roy Jones.

Boris Ghitman, începând ci a. 1976, locuieşte la Toronto, unde a fondat o şcoală de box european, antrenează tineri sportivi şi este unul dintre îndrumătorii selecţionatei Canadei. La campionatul Canadei, care a avut loc în suburbia or.Vancouver, Richmond, în noiembrie,2007 discipolul şcolii de box european Tamerlan Culiev a obţinut medalia de argint. Îndrumătorii săi - maestrul în sport URSS Efim Gorjeliţon şi antrenorul emerit Boris Ghitman nu-şi ascund bucuri: în doi ani şi jumătate ei au reuşit să pregătească un luptător excelent, pentru prima oară în componenţa selecţionatei canadiene a intrat un reprezentat al comunităţii rusofone din această ţară.

 

Eugen Belîi - este de zece ori campion al Chişinăului, campion al Moldovei în a. 1951. A educat peste 20 de învingători şi laureaţi ai turneelor unionale. Din 1951 munceşte ca antrenor (descarca file)

 

Andrei Guşan - unul dintre pugiliştii moldoveni cu renume, maestru în sport, multiplu campion al republicii, deţinător a numeroase distincţii ale competiţiilor de cel mai înalt rang (descarca file)